Baltic Porter Day 2022

15 januari 2022 om 08:34

Sedert een aantal jaren vind op de 3de zaterdag van januari, midden in Dry January ‘Baltic Porter Day’ plaats.

Wat precies de herkomst van deze dag is, is niet geheel duidelijk, maar het ontstaan komt voort uit het boosten van de impopulariteit van deze ondergistende bierstijl. Waar heden ten dagen eigenlijk iedereen wel bekend is met de reguliere Stout Porter, al is ’t maar in de vorm van Guinness, doet de ‘Baltic Porter‘ niet direct een belletje rinkelen en zijn er maar weinig Nederlandse brouwerijen die deze stijl ook daadwerkelijk hebben omarmt.

Põhjala | Baltic Porter Day 2022

15 januari 2022 lijkt ‘Baltic Porter Day’ grootser aangepakt dan ooit. Of er een causaal verband bestaat tussen de heropkomst van de zogeheten ‘Lagers‘ (bieren die gebruik maken van een ondergist, red.) en de opleving van ‘Baltic Porter Day’, is vooralsnog onbekend. Maar “toeval” wil dat juist dit jaar Põhjala op de proppen komt met een aan deze dag toegewijdde ‘Baltic Porter’. Voor een review van dat bier kun je terecht op het kanaal van Beer Geek Holland.

Niet gek dat juist Põhjala nu het voortouw neemt in deze grootsere aanpakt, is het niet omdat Estland (de thuisbasis van brouwerij Põhjala, red.) zich in de “Baltische Staten” bevind, dan wel omdat ‘Öo’, het 1ste brouwsel van Põhjala, een ‘Imperial Baltic Porter‘ betrof.

Nederlandse stijl iconen

In Nederland kennen we zover bekend nog geen iconische ‘Baltic Porter’, maar zien we wel dat vooral ‘De Molen’ en ‘Jopen’ met regelmaat bieren in deze stijl uitbrengen.

Vanuit meer experimentele bier series zoals bijv. ‘Bronckhorster’s’ “Next Generation” is de 3de iteratie in de serie een ‘Baltic Porter’ en ook uit de recente “clash” tussen ‘Brouwerij Hoop’ en de ‘Grolsch Proefbrouwerij’ is het ontstaane ‘Vredespijp(je).

Benieuwd of de bredere aanpak van Põhjala leidt tot een opmars van deze bierstijl in Nederland, misschien zelfs wel met een speciaal ‘Baltic Porter Day 2023’ bier januari volgend jaar?

Vorig bericht | Volgend bericht