Schwarzbier met Gooische grondslag mag zich het Beste Bier van Nederland 2023 noemen

11 mei 2023 om 17:00

Op 11 mei 2023 zijn tijdens de Week van het Nederlandse Bier voor de 9e keer de Dutch Beer Challenge medailles uitgereikt. Uit 556 bieren zijn op 19 april 2023 door een vakkundige jury bestaande uit diverse biersommeliers en andere prominente namen uit het internationale bier landschap, 91 prijswinnende bieren geselecteerd.

Tussen alle prijswinnende bieren kwam in het Gooi 1 absolute winnaar boven drijven, dit jaar was het de Gooische Bierbrouwerij die er met de Mitra Award van doorging. Met hun Gooisch Zwart (een Schwarzbier) mogen ze zich ‘Het Beste Bier van Nederland 2023’ noemen, deze ere titel komt in navolging op hun Gouden Medaille voor ditzelfde bier tijdens de Dutch Beer Challenge 2022. De overige winnaars vind je hieronder, onderverdeeld in hun respectievelijke categorieën:

Amber Ale – Double/Imperial IPA

Kompaan Dutch Craft Beer Company BV wint goud met de Nectaron Phenomonom. Het bier is gebrouwen met een relatief nieuwe hopsoort genaamd Nectaron. Op de tweede plaats vinden we de Disco Dipa van Gallivant Brewery, terwijl vandeStreek Bier het brons mee naar huis neemt met hun Cheers to the next 10 years.

Amber Ale – Hazy IPA/ NEIPA

100 Watt Brewery wint zilver met de Orchestra of Angels en Frontaal Brewing Co. neemt het brons mee naar huis met hun Juice Punch.

Amber Ale – IPA

Bierbrouwerij Mommeriete wint goud met Het Varel, terwijl Kaapse Brouwers zilver wint met hun Kaapse Zweipac. Jopen Bier, de winnaar van de Dutch Beer Challenge in 2015, wint samen met Stadshaven Brouwerij brons met respectievelijk de Mooie Nel en de Stadshaven Moray IPA 5,5%.

Amber Ale – Pale ale/Speciale Belge

Morebeer Brewing wint goud met de Poesiat & Kater – Dutch Eagle. Tesselaar Familiebrouwerij Diks wint zilver met de Tesselaar Strandstruner en Kaapse Brouwers wint brons met hun Kaapse Maria. Brouwerij de Molen B.V. eindigt op een gedeelde derde plaats met hun Op & Top.

Amber Ale – Session IPA

Brouwerij Poesiat & Kater wint goud met de Little Smuling, terwijl Brouwerij De Werf zilver wint met de Luxum.

Blond – Blond-/Meibock

Gulpener Bierbrouwerij wint goud met de Gulpener Lentebock. De Hollandse Pilsener Fabriek wint zilver met de Lentebock en Oedipus Brewing wint brons met hun Remix.

Blond – Hoppy Lager

Swinkels Family Brewers en Maris Lager eindigen beide op een gedeelde derde plaats en winnen brons met respectievelijk de 8.6 India Pale Lager en de Maris Lager.

Blond – Licht blond

Texelse Bierbrouwerij B.V. wint goud met de Texels Zeebries Blond, terwijl Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V. zilver wint met La Trappe Blond. Brouwerij de Hemel BV en Stadshaven Brouwerij eindigen samen op de derde plaats met respectievelijk de Eeuwige Jeugd en de Stadshaven Octopus Blond 6,0%.

Blond – Pils

Budelse Brouwerij BV wint goud met de Budels Pilsener, terwijl Gulpener Bierbrouwerij en Lindeboom Bierbrouwerij samen zilver winnen met respectievelijk de Gulpener Ur-Pilsner en de Lindeboom Pilsener. Brand Bierbrouwerij wint brons met hun Brand Pilsener.

Blond – Saison

De gouden medaille voor de Blond : Saison categorie ging naar Wittekop, een bier dat wordt gebrouwen door Brouwerijbelgica.nl. De zilveren medaille was voor Lindeboom Saison, dat wordt gebrouwen door Lindeboom Bierbrouwerij. Er waren ook twee bronzen medailles: één voor 44 Boven NAP van Brouwerij Grensgeval, en één voor Gooisch Saison, dat wordt gebrouwen door Gooische Bierbrouwerij.

Blond – Tripel

In de categorie Blond – Tripel won Frontaal Brewing Co. de gouden medaille voor Andreas. Breugem Bier en Brouwerij ’t IJ wonnen beiden een zilveren medaille voor respectievelijk High Five en Zatte Tripel. De bronzen medaille was voor Stadsbrouwerij Dukes, met hun Dukes Tripppel.

Blond – Zwaar blond

Brouwerij de Molen B.V. won de gouden medaille in de categorie Blond – Zwaar blond met hun ongewone Tripel: de Heen & Weer. Bruut Bier, de winnaar van de Dutch Beer Challenge in 2016, won de zilveren medaille met hun Gajes. Bierbrouwerij de Magistraat BV nam de bronzen medaille mee naar huis voor hun Questeerder.

Donker – Bock/Dubbelbock

In de categorie Donker – Bock/Dubbelbock won De Hollandse Pilsener Fabriek de gouden medaille met hun Herfstbock. Tesselaar Familiebrouwerij Diks won de zilveren medaille voor Tesselaar Slufterbok en Texelse Bierbrouwerij B.V. kreeg de bronzen medaille voor hun Texels Bock.

Donker – Dark/Black IPA

Jelster won de zilveren medaille in de categorie Donker – Dark/Black IPA voor hun Bionic Blacksmith. Brouwerij De Werf ging naar huis met de bronzen medaille voor hun Blaker.

Donker – Imperial Stout

Brouwerij Kees won de gouden medaille in de categorie Donker – Imperial Stout met hun Brouwerij Kees Export Porter. Opener Bier won de zilveren medaille met hun Scream & Stout en de bronzen medaille ging naar Bierbrouwerij de Magistraat BV voor hun Pikjongen.

Donker – Licht Donker

In de categorie Donker – Licht Donker won Texelse Bierbrouwerij B.V. de gouden medaille met hun Texels Dubbel. Brouwerij Duits & Lauret won de zilveren medaille met hun Biere de Garde Brune en Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V. won de bronzen medaille voor hun La Trappe Dubbel.

Donker – Stout/Porter

De categorie Stout/Porter was dit jaar bijzonder competitief. Maar de jury was unaniem in haar keuze voor de All Black van Stanislaus Brewskovitch als de winnaar van de gouden medaille. De Hooglander Espresso Stout van Hooglander Bier pakte de zilveren medaille en Brouwerij Troost en Brouwerij Poesiat & Kater mochten beiden de bronzen medaille in ontvangst nemen voor hun Extra Stout en vv Extra Stout.

Donker – Zwaar donker

Deze categorie was een strijd tussen bieren met een hoog alcoholpercentage. Uiteindelijk ging de Ongelovige Thomas van Jopen Bier er met de gouden medaille vandoor. De Heavy Henky van Henky B.V. kreeg de zilveren medaille en de Grand Prestige van Hertog Jan (AB InBev, red.) mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen.

Innovatie/speciaal – Alcoholarm

Deze categorie is dit jaar nieuw en er waren veel inzendingen. Uiteindelijk ging de gouden medaille naar de Fun house non alcoholic NEIPA van vandeStreek Bier, interessant om te zien hoe dit bier na een zilveren medaille tijdens de Dutch Beer Challenge 2022 hun eigen Playground non alcoholic IPA van de troon weten te stoten. De Superb Owl van Uiltje Brewing Company kreeg de zilveren medaille en de VrIJwit van Brouwerij ’t IJ de bronzen medaille.

Innovatie/speciaal – Alcoholvrij

Ook in deze categorie waren er veel inzendingen. De Budels 0.0% Malt van Budelse Brouwerij BV ging er met de gouden medaille vandoor. De Lindeboom 0.0 van Lindeboom Bierbrouwerij kreeg de zilveren medaille en de Swinckels’ 0.0% van Swinkels Family Brewers de bronzen medaille.

Innovatie/speciaal – Fruit

In de categorie Fruit was de Kriek Wak WOW van Brouwerij Grensgeval de onbetwiste winnaar van de gouden medaille. De Cherry Chainsaw Massacre van 100 Watt Brewery en de Gooische Grape Ale VII van Gooische Bierbrouwerij deelden de bronzen medaille.

Innovatie/speciaal – Gerstewijn (Barley Wine)

De Spaansch Benaauwd van Brouwerij Hoop kreeg de gouden medaille in de categorie Gerstewijn (Barley Wine). De Nieuw Ligt van Brouwerij de Hemel BV kreeg de zilveren medaille en Brouwerij Troost en Bierbrouwerij Wentersch BV mochten beiden de bronzen medaille in ontvangst nemen voor hun Barleywine en Pomp 4.

Innovatie/speciaal – Houtgelagerd

In deze categorie gaat de gouden medaille naar de Lekker Bakske Kobi van de Uiltje Brewing Company. De zilveren medaille is voor de Gevat 02, gebrouwen door Bierbrouwerij Wentersch BV. De bronze medaille gaat naar de La Trappe Quadrupel Oak Aged, gebrouwen door Bierbrouwerij de Koningshoeven B.V.

Innovatie/speciaal – Pastry

Enigszins verrassend is dat de medaille kandidaat in deze categorie zich niet als Stout, maar IPA classificeert. De Flamango van Rauw Brouwers wist als Milkshake IPA de bronze medaille in de wacht te slepen.

Innovatie/speciaal – Rook

De gouden medaille gaat naar Smokey the Pear van de Uiltje Brewing Company. De zilveren medaille is voor het Rauchbier van Roode bier en de bronzen medaille voor de Pontus met hun Allmouth, gebrouwen door Naeckte Brouwers Annakerk B.V.

Innovatie/speciaal – Sour/Brett

Tussen de zure bieren gaat de gouden medaille naar de Ridder Brett van Le Grand Crue BV. De zilveren en bronzen medailles zijn voor respectievelijk Helga en Alice, beide gebrouwen door Oedipus Brewing.

Innovatie/speciaal – Speciaal (Meer dan 6 ABV)

Dit jaar gaat een Weizen er in deze categorie met het hoogste ere metaal vandoor. The Imperial März, gebrouwen door Jopen Bier, wist in de categorie Innovatie/speciaal – Speciaal (Meer dan 6 ABV) de gouden medaille in de wacht te slepen. De zilveren medaille gaat naar de Thai Thai van Oedipus Brewing, een Tripel met pittig randje en de bronzen medaille is voor de Salmiak Stout van Brouwerij Hoop.

Innovatie/speciaal – Speciaal (Minder dan 6 ABV)

In deze categorie vinden we de winnaar van de Mitra Award in de vorm van de Gooisch Zwart van de Gooische Bierbrouwerij, met hun Schwarzbier pakken ze de gouden medaille. De zilveren medaille is voor Schwarzbier, onder de vlag Roode bier en naar een recept van Bierverbond. Tot slot gaat de bronzen medaille naar de Gingerbitch van Brouwerij Astronaut.

Tarwe-/Granenbier – Weizen

In deze Weizen categorie zijn er enkel twee bronzen medailles uitgereikt, namelijk voor de Barry Weizen van Stanislaus Brewskovitch BV en de Hertog Jan Weizener, onderdeel van AB InBev.

Tarwe-/Granenbier – Witbier

De laatste gouden medaille van deze 9de editie van de Dutch Beer Challenge gaat naar De Klep met hun Witte van Grubbe. De zilveren medaille gaat naar de Venloosch Wit van Lindeboom Bierbrouwerij en de bronzen medaille naar de Texels Skiller Wit van Texelse Bierbrouwerij B.V.

Resume

De Dutch Beer Challenge 2023 kende drie absolute top brouwerijen die elk vier medailles in de wacht sleepten, te weten Texelse Bierbrouwerij (2x goud en 2x brons), Lindeboom Bierbrouwerij (4x zilver) en Oedipus Brewing (2x zilver en 2x brons).

De 4 brouwerijen die 3 medailles mee naar huis mochten nemen waren Uiltje Brewing Company (2x goud, 1x zilver), Jopen (2x goud, 1x brons), Gooische Bierbrouwerij (1x goud, 2x brons) en Brouwerij de Hemel BV (1x zilver, 2x brons)/

Maar liefst 23 brouwerijen behaalden elk twee medailles en 21 brouwerijen ontvingen één medaille.

Volgende jaar vindt de Dutch Beer Challenge voor de 10de keer plaats. Wij kijker er nu al naar uit om te zien wie er tijdens dit jubileum jaar met de eer mag strijken.

Vorig bericht | Volgend bericht