Bierbrouwerij KraftBier 013 heeft faillissement aangevraagd, nadat het als klein merk in 2014 de stoute schoenen aan trok en sinds 2015 veel voor elkaar heeft weten te boxen lijkt de verzadigde markt, corona crisis, duurdere grondstoffen als gevolg van de oorlog, inflatie en statiegeld op blik ervoor te hebben gezorgd dat er onvoldoende bier is verkocht, met te weinig marge en teveel kosten.
De brouwerij, die vooral bekend staat om zijn Tilburgse bieren zoals Schôon Mèdje, Witte gij ’t, carnavalsbier Kruikenzeik en het laatste wapenfeit Vroemmm (een collab met AutoDrop), werd in 2015 opgericht door Rob van den Meijdenberg.
Van thuisbrouwen in 2014 naar het verkopen van de eigen brouwinstallatie in 2019
Bij het gebrek aan lokaal bier op het terras in 2014 ontstond het idee om dit dan maar zelf te gaan brouwen. Een klein half jaar later werd in 2015 de stap van thuis brouwen, naar huurbrouwen gezet waarbij Rob zijn bieren o.a. brouwden bij Reuzenbieren en Klein Duimpje. De jongensdroom was compleet toen het bier (Schôon Mèdje, red.) nog dat jaar aan de Korte Heuvel in Tilburg uit de tapkranen stroomden.
Dat smaakte naar meer en het jaar er op werd de 3/6HL Labu brouwinstallatie met 5 vergistingstanks á 625 liter overgenomen van Huisbrouwerij Klein Duimpje. Hiermee beschikte KraftBeer 013 in een klap over een volwaardig brouwhuis in het hartje van Tilburg. Hier is het gros van de recepten voor de core range bieren ontstaan en verder geperfectioneerd.
Op het hoogtepunt werd op de eigen brouwinstallatie 400HL bier per jaar gebrouwen en zelfs in dien tijd worden de hardlopers al in grotere oplagen buiten de eigen ketels gebrouwen.
In 2019 werd de brouwinstallatie aan de Spoorlaan in Tilburg van de hand gedaan en verhuisd KraftBier 013 van een locatie met horeca bestemming, naar een loods zonder eigen brouwinstallatie.
Nieuwe huisstijl op blik in 2020
Het assortiment wordt teruggebracht tot 4 core range bieren en 4 seizoensbieren en deze bieren worden gebrouwen bij de Loonbrouwerij. Niet lang daarna weet KraftBier 013, mede door de constante kwaliteit waarmee de bieren op grote schaal worden gebrouwen hun afzetmarkt te verdubbelen.
Er wordt een succesvolle crowdfund campagne opgetuigd in 2020 en de bieren gaan over van fles, op blik en worden gelijk voorzien van een kleurrijke nieuwe huisstijl die van het blik afspat.
(Post) Corona
Helaas is 2020 ook het jaar waarin COVID19 de kop op steekt en de verstrekkende gevolgen voor de horeca en aanverwante sectoren zoals de biermarkt zijn algemeen bekend.
Hoewel het niet het feestelijke lustrumjaar is dat ze voor ogen hadden lijken ze de pandemie aanvankelijk goed te doorstaan. De nieuwe huisstijl zorgt ervoor dat ze opvallen in de schappen, wat er voor zorgt dat ze de teruglopende inkomsten uit de horeca grotendeels kunnen opvangen.
Toch blijft het zelfs met alle mooie (lokale) initiatieven erg spannend in het brouwerslandschap, maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan en er wordt besloten om na de onzekere corona pandemie vol in te zetten op de kleurrijke toekomst: verhuizen naar een grotere loods, meer ruimte voor voorraad, werkplekken en de ambitie om in 2023 een eigen proeflokaal te openen doen besluiten tot een nieuwe investeerdersronde. En met succes, door de nieuwe crowdfund in 2022 gloort er weer hoop aan de horizon.
Het faillissement
Ondanks de inzet en het ophalen van 3 ton tijdens de crowdfund campagne van 2022 zet de daling verder in en vooral de combinatie van teruglopende vraag naar de bieren en duurdere grondstoffen komen de brouwerij niet ten goede.
Eerder is nog geprobeerd het personeelsbestand in te perken en de operatie te verhuizen naar een kleiner en goedkoper pand, maar dit heeft naar het nu lijkt, niet mogen baten.
Of en hoe investeerders van de crowdfunding van 2022 zullen worden gecompenseerd is helaas niet bekend.
Disclaimer
Dit artikel is met de grootst mogelijke zorg samengesteld uit betrouwbare bronnen, mocht er onverhoopt toch een onjuiste interpretatie of incomplete informatie worden vermeld. Neem dan contact met ons op.