Brouwerij ‘t IJ: van hobbybier tot Amsterdams Glorie | FANCLUB CENTRUM

5 oktober 2023 om 11:39 16.6K 212

Omschrijving

Alhoewel Brouwerij ‘t IJ pas in 1985 werd opgericht – een stuk later dan veel andere brouwerijen – is IJ-bier niet meer weg te denken uit de stad en de rest van het land. Best knap, want het begon allemaal met een uit de hand gelopen hobby…

OPRICHTER KASPAR

Het begon allemaal bij de Amsterdamse Kaspar Peterson, muzikant, schrijver en componist. Hij reisde veel en kwam in België de meest geweldige bieren tegen, echter waren die alleen in België verkrijgbaar. Zijn oplossing: zelf die speciale bieren brouwen.

En daar werd hij goed in. Tegelijkertijd had hij een mooie meevaller, het nummer ‘Je loog tegen mij’, dat hij had geschreven, werd een hit. Met die inkomsten kon Kaspar de stap nemen om van zijn hobby zijn werk te maken.

HET BADHUIS

Omdat in die tijd inmiddels bijna iedereen wel een douche en warm water thuis had, sloten de meeste Amsterdamse badhuizen hun deuren. Zo ook het badhuis naast de molen aan de Funenkade. De gemeente wist niet goed wat ze ermee moesten en door alle tegels was het de ideale plek voor een brouwerij. Kaspar zag zijn kans schoon en begon hier zijn Brouwerij ‘t IJ, mét proeflokaal.

PROEFLOKAAL

In dat proeflokaal kunnen Amsterdammers tegenwoordig nog steeds terecht voor een lekker biertje. En alhoewel de brouwerij flink is opgeschaald, is al het bier dat in het proeflokaal wordt geschonken, gewoon nog op deze locatie gebrouwen. Hoe dat eraan toegaat, zie je in de video!

Wij zijn FC Centrum, een FanClub voor onze oude binnenstad.

Hier vind je mooie en bijzondere verhalen over het centrum. We zetten de spotlight op al het goede dat onze binnenstad te bieden heeft; bijzondere ondernemers, leuke kroegen, inspirerende buurtinitiatieven en verborgen plekjes om tot rust te komen. De pareltjes van het centrum!

Vol trots steunen wij ons “cluppie” door dik en dun. In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en dat gaan we met jou vieren.

FC Centrum is een stichting zonder winstoogmerk dat gedreven wordt door de liefde voor de binnenstad. We streven naar trots en betrokkenheid. Daarbij hebben we jouw hulp nodig! Dus wil je een mooi plekje delen, organiseer je nieuwe, leuke initiatieven, schrijf, film of fotografeer je, of ben je een goede verhalenverteller? Dan komen we graag met je in contact. Want samen maken we de mooiste plek ter wereld, nog veel mooier.

Meer info, contact of samenwerken? Ga naar de website: http://www.fccentrum.nl of mail: info@fccentrum.nl

Volg ons via:
https://www.instagram.com/fccentrum/
https://www.facebook.com/FanclubCentrum/

#fccentrum #Amsterdam #centrum #fanclub