Bieromaniac

Ik drink, ik vind, ik verkondig, dat is grofweg een samenvatting van wat ik op mijn Bierige Social Media kanalen doe, maar om verder uit te wijden middels een biografie omtrent het reilen en zijlen van Bieromaniac, is iets dat niet aan mij besteed is. Gelukkig vereerde Hopster Magazine mij met een interview, waardoor ik jullie toch een kijkje in de geschiedenis van Bieromaniac kan geven.

Interview Hopster Magazine

In Hopster Magazine #8 viel in de Social Media rubriek: Hopsterren een interview te lezen met Bieromaniac. En bij het ontbreken van iets van een biografie lijkt dit bij uitstek de content te zijn om deze pagina meer duiding te geven.

Ben je werkelijk zo maniakaal bezig met bier?

“Het is inderdaad wel een beetje uit de hand gelopen. Ik betaalde voor mijn eerste speciaalbieren hooguit 3 euro en nu tel ik grif 10 euro neer voor een goede fles. Of ik rijd honderd kilometers om voor een bezoek aan dat ene café voor dat unieke bier. Uitmondend in een eigen Youtube-kanaal, waar ik in hoogtijdagen zeven keer per week een nieuw bier film. Het begint dus wel maniakale vormen aan te nemen.”

Hoe is de interesse voor bier ontstaan?

“Op de dag dat vrouwlief een keer uit Haarlem terugkwam met een Jopen-pakket, met daarin ook een Lentebier. Dat was een kantelmoment. Na wat speurwerk op internet stuitte ik via Ratebeer op allerlei lijsten met topbieren. Toen is het afvinken begonnen. Ik volgde meerdere lijsten tegelijk, van lentebieren tot Tripels. Op vakantie in Duitsland heb ik zo eens ruim vijftig verschillende Weizens ingecheckt. Daarmee was de speciaalbiergekte uitgebroken. Ik heb constant de neiging om series compleet te maken en ben daar vrij fanatiek en vasthoudend in. Van sommige van die eerste lijsten moet ik nog steeds enkele bieren zien te scoren.”

Weet je nog het eerste bier dat je heel speciaal vond?

“Dat was toch echt dat eerste Lentebier. Ik drink het tegenwoordig nog wel eens, een prima bier, maar ik was toen vooral gegrepen door het licht bloemige, hoppige karakter. Iets wat veel IPA’s in viervoud in zich hebben. Dat heeft de interesse écht aangewakkerd.”

Hoe heeft die liefde zich verder ontwikkeld?

“Op een Beer Experience van de Mitra zo’n vijf jaar geleden kwam ik in één keer in aanraking met allerlei andere stijlen. Niet dat ik die gelijk allemaal heel lekker vond. Als ik terugkijk op Untappd, heb ik sommige bieren amper 2 sterren gegeven. Die zou ik nu nog wel eens willen drinken, om te kijken hoe ik ze nu waardeer. Proeven is een proces van vallen en opstaan. Iets wat nu niet lekker is, hoeft dat niet voor eeuwig te blijven.”

Jij drinkt, jij vindt en jij verkondigt staat er in je bio. Vertel!

“Ik houd wel van zo’n catchy introductie. Tsja, het is misschien ook een beetje om te verbloemen dat ik mezelf ook wel eens afvraag: wat ben ik nou aan het doen, als ik op zolder in het luchtledige tegen een camera zit te praten.”

Hoe is dat dan zo gekomen?

“Toen onze eerste zoon werd geboren, ging ik veel minder uit. Maar ik had thuis wel een mooie verzameling bieren staan. Om die anoniem op te drinken, leek me zonde. Ik kwam bij mijn zoektocht naar extra informatie over bierproeven terecht op sites als Randy’s Bierblog en BeerGeekHolland. Die filmpjes keken wel lekker weg. Het leek me zelf ook leuk om anderen nieuwsgierig te maken naar al dat moois wat er te vinden is.”

Wat heeft je voorkeur: bierfoto of bierfilm?

“De een kan eigenlijk niet zonder de andere. Zonder Insta komen de mensen niet bij mijn filmpjes terecht. Gaandeweg kwam ik er achter dat er op Instagram ook een bruisende biercommunity actief is. En dan komt de verzameldrift weer opzetten, want dan is het wel leuk om zoveel mogelijk volgers te trekken. Voor betere fotografie heb ik een goede lens aangeschaft bij een spiegelreflex die ik nog had liggen. Daarmee probeer ik het proefmoment te vangen. Uiteindelijk moeten de video’s het verhaal vertellen.”