Brouwerij De Beyerd | Beyerd Schwarzbier

Schwarzbier

Een donker tot zwart ondergistend bier met een alcoholgehalte van 5% en een zacht bittertje. Door het gebruik van diverse gebrande moutsoorten heeft dit bier een complexe moutige smaak met tonen van koffie en chocola.

Het idee voor het brouwen van een Schwarzbier bestaat al een tijdje. Tijdens een bezoek aan Europa’s grootste vakbeurs voor brouwerijen (2008) in Neurenberg hebben we de nodige donkere bieren gedronken. Al gauw kwam het idee om ook een dergelijk bier te brouwen.

Wat geschiedenis:
Schwarzbier is ondergistend, heeft donkere tot zwarte kleur en geen uitgesproken gebrande smaak. Het alcoholgehalte zit tussen de 4.5% en de 5% vol. De eerste vastgelegde documentatie over het brouwen van Schwarzbier komt uit Thuringen en stamt uit het jaar 1543.

Vroeger waren bijna alle bieren donker van kleur. De brouwer voegde een keur aan donkere moutsoorten toe om zijn bier meer smaak te geven. In die tijd was dat nodig omdat als met alleen bleekmout gebruikte het bier “dun” werd.

Als gevolg van technologische ontwikkelingen in de mouterij werd er ook vol smakend bier van alleen lichte mout gebrouwen. Ook door de opkomst van pils verdween het donkere bier naar de achtergrond.
De donkere bieren werden nog wel gebrouwen maar dan voornamelijk als lokale specialiteiten. Zo ontstonden er verschillende types;

Alt bier uit de regio Niederrhein en Dusseldorf
Dunkel lagerbier uit Bayern
Schwarzbier uit Thuringen en Sachsen.

Als gevolg van “de muur” bleven de