S01E01: Rijping van Bieren

22 mei 2024 om 00:00

Omschrijving

De Pilot van onze Bier Podcast gaat over Verwaarloosde-, Geplande- en Vergeten Rijping van Bieren.

In deze aflevering gaan we dieper in op de mogelijke manieren om het eindproduct, dus een bier dat daadwerkelijk is afgevuld voor desgustatie, te rijpen;

  • Rijping door Verwaarlozing, dit zijn vergeten / verwaarloosde bieren die vaak onder barre omstandigheden zijn bewaard en waarvan de smaak vaak is “aangetast” door de elementen en tijd
  • Bedoelde Rijping, dit kan van alles zijn, van Bockbier tot Trappisten Bieren. Maar ook bijv. de befaamde kelder van Hertog Jan met haar Grand Prestige’s waar meerdere flessen onder optimale omstandigheden worden bewaard voor het juiste moment (daarover in de volgende rubriek ‘Rijping door Vergetelheid’ meer). Maar ook iets als Orval, waarbij de actieve nagisting op fles, in dit geval een “wilde” Brettanomyces gist het bier verder laat ontwikkelen tot ongekende hoogtes.
  • Rijping door Vergetelheid, qua resultaat heeft dit overlap met ‘Bedoelde Rijping’ echter zijn dit bieren die in de krochten en kieren van verscheidene huishoudens jaren lang bewaard zijn geleven. Bijvoorbeeld omdat de (voormalig) eigenaar ze cadeau gekregen heeft en er niet van houdt. Of om een andere reden ondergesneeuwd door allerhande speciaalbieren. In ons geval hebben wij hier onze Hertog Jan Grand Prestige uit 2014 aan te danken.

 

Een 4de pijler met “gebrouwen” rijping, waaronder spontane vergisting, open vergistingskuipen, koelschepen en vatrijping komen ongetwijfeld in een latere episode uitgebreid aan bod.

Hoofdstukken:

00:00 Intro
03:03 “Verwaarloosde” Rijping: Lidl – Kordaat
11:25 Bedoelde Rijping: Orval (2016 Vintage)
24:36 Vergeten Rijping: Hertog Jan – Grand Prestige (2014 Vintage)
37:26 Onze Bierige Plannen (voor de maanden mei / juni)

In deze aflevering proeven we van de volgende bieren een verse en een gerijpte variant:

  • Lidl – Kordaat
  • Orval (2016)
  • Hertog Jan – Grand Prestige (2014)

 

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze aflevering, mail ons dan op GasErhop@BeerTube.tv. Of via een van onze socials.

Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen en meer kan door te abonneren op de podcast in je favoriete podcast app of op social media:

Instagram: https://www.instagram.com/GasErhopPodcast/
Facebook: https://www.facebook.com/GasErhop/