BGBALS 23 24 Brouwdag bij Lighttown Breweries januari 2024

29 januari 2024 om 19:30 75 2

Omschrijving

Op een koude maar zonnige winterdag midden januari 2024, verzamelden 84 brouwerijen zich om bij Lighttown Brewers in Einhoven te brouwen aan het het bier voor de 5de editie van BeerGeeks Beats ALS. Een actie waarvan alle opbrengst gaat naar stichting ALS. Ik mocht erbij zijn en besloot er een filmke van te maken. Op socials in stukjes, maar dit is ‘m in totaliteit!

Ferry Wijnhoven, oprichtert van de Facebook-groep BeerGeeks praat me bij over het ontstaan van BGBALS, het nieuwe bier met een intrigerend ingrediënt én releaseparty.

Erwin van Moll, opperhoofd van Van Moll Craft Beer, praat me in het kort bij over het ontstaan van de jongste brouwerij van Eindhoven (Lighttown Brewers, hoofdkwartier van Van Moll, 100 Watt Brewery en Stadsbrouwerij 013)

Yakima Chief Hops’ eigen Nicolas Soenen zorgde er, samen met Ferry, eigenhandig voor dat de hoppen die het Amerikaanse bedrijf doneerde in de goede ketel terechtkwam. Maar niet voordat ik hem sprak over het bedrijf waarvoor hij in de Benelux zorg draagt voor de verkoop en de specifieke hopblend die hiervoor beschikbaar werd gesteld.

Met Gina Bartol, Femke Janzing, Alex de Vries en Florian Metz praat ik over de acties waarmee met BGBALS geld wordt opgehaald voor Stichting ALS en wat er aan de achterkant gebeurt om meer media-aandacht te krijgen. De Talus-hop, die naast de blend Amerikaanse hoppen werd toegevoegd, werd door Gina en Femke in de ketel gedaan. Vanzelfsprekend deed ook Marian van Eldik, al lange tijd de gedreven contactpersoon bij de actie vanuit Stichting ALS, enthousiast een deel in de ketel.

Samen met Erwin van Moll sprak Ferry Wijnhoven alle 84 participerende brouwerijen toe. Zoals we gewend zijn had hij genoeg te melden. Hierna volgden de nodige informaliteiten. Wat was het heerlijk om te zien dat mensen nieuwe contacten legden, oude vrienden elkaar tegenkwamen en nieuwe plannen werden gemaakt. Vanzelfsprekend werd hierbij het nodige genuttigd en genoten van de meegenomen bieren. Het aanbod vond gretig aftrek en bevestigd dat het goed staat met de kwaliteit van het Nederlandse bier.

Cheerz!