De Vrouwen Achter Het Bier

29 mei 2022 om 20:00 1.4K 47

Omschrijving

Bierbrouwen was rond de 14e eeuw een thuisambacht. Zoals bij veel zaken die in huiselijke kring bedreven werden, vertolkten vrouwen hierbij een centrale rol. Die rol verdween toen het brouwen van bier in de 17e eeuw een commerciële activiteit werd, gedomineerd door de kostwinners van die tijd: mannen. Hoewel bier nog steeds door velen als een absoluut mannenproduct wordt gezien, zijn er in de bierwereld toch tal van vrouwen actief en succesvol. Hoe ervaren zij hun ambacht in een wereld waar mannen al honderden jaren de dienst uitmaken?

In de documentaire ‘De vrouwen achter het bier’ geven documentairemaker Semmi Langenhuijsen en bierbrouwer Kiki van Beerendonk een podium aan vrouwen in de bierwereld. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de geschiedenis van vrouwen in bier (met levende legende Rosa Merckx, 97 jaar en voormalig brouwer van Liefmans), de pracht van de bierwereld, maar ook het onvermijdelijke seksisme in deze door mannen gedomineerde branche — zowel in productie als aan de bar. Uiteindelijk schetst de documentaire een totaalbeeld van deze beweeglijke wereld gezien door de ogen van de vrouw.

Kiki en Semmi spraken daarnaast met Sofie Vanrafelghem (Internationaal Bierexpert), Do Bongers (Brouwtechniek Consultant en Brewer Of The Year 2019 in Schotland) en Loes van Impelen (eigenaar Brouwerij Eleven over hun ervaringen.