Geen beeld, wel geluid, bier podcasts die de moeite waard zijn

10 april 2021 om 14:24

Soms heb je natuurlijk even geen tijd om jezelf achter een scherm te wurmen en moet je gewoon “dooooor”! Om dan toch je kennis over bier bij te spijkeren of simpelweg te genieten van slap gezwets met als thema bier zijn podcasts een uitermate geschikt medium.

Geen beeld, wel geluid! In het bierlandschap is een breed scala aan podcast makers actief, hieronder vindt je een lijst met soorten podcasts waarop je je via jouw favoriete podcast app kunt abonneren.

Waar BeerTube.tv zich eerst en vooral toespitste op het beter vindbaar maken van aan bier gerelateerde video’s, vind je tegenwoordig ook een steeds breder aanbod aan podcasts terug via dit platform. Dus wie weet, als je zoekt naar die smaakbeleving van dat ene biertje, kan het zomaar zijn dat je in niet bij een video, maar middenin een podcast beland.

De Biervrienden Podcast

2 vrienden, met een gemeenschappelijke interesse, bier! Zo’n beetje het begin van elke podcast zou je haast denken, maar ook “behind the mic” spat de vriendschap van Maarten er vanaf en worden in deze toegankelijke podcasts wilde verhalen uit de vriendengroep in het gedruis getrokken, het is haast of je er zelf in de woonkamer bij zit.

Daarnaast dagen ze elkaar uit met items als ‘Themaarten’ en ‘Thoma’ waarbij ze elkaar op de proef stellen met blinde proeverijen, bier en foodpairing, etc.

“Plaatsnemen” bij deze heren op de bank, kan bijv. via SoundCloud, of je favoriete podcast app.

Informatief, informeel, gezellig, bier reviews

Onder de Loep

Bij ‘Onder de Loep’ van opper Beer Geek Ferry Wijnhoven gaan we wat meer de diepte in, in iedere aflevering staat een brouwerij centraal, en Ferry neemt je mee langs de geschiedenis, bijzondere momenten en verschillende bieren van de hand van deze brouwers. Dus als je meer te weten wil komen over het verhaal achter de bieren, is het zeker de moeite om je op deze podcast te abonneren.

Informatief, verdiepend, brouwerij informatie

Wortgenoten

Misschien wel de meest breed uitgewaaierde podcast uit dit rijtje, komt van de stembanden van Roy en Dyon. Roy heeft een brouwachtergrond bij LOC Brewery en stort zijn bierhart tegenwoordig uit in het maken hot sauces met bier als basis en Dyon is betrokken bij de Hopmannen die bier en food middels diners en bier festivals wijder verspreiden.

In de podcast komt dan ook echt van alles aan bod, met regelmatig een gast. De diepte in over het brouwproces, verhalen van bierreizen, maar ook in depth reviews over het bier in het glas en de bottle share, deze podcast ademt bier uit al zijn poriën.

Informatief, actualiteiten, bier reviews, interviews

Fuck Wijn

Ronald2, niet 1 maar 2x zoveel Ronald geweld, brouwer Ronald van de Streek en schrijver Ronald Giphart kruisten elkaars paden al eerder en hebben in 2021 besloten om hun krachten te bundelen om de startende speciaalbier liefhebber, te introduceren in de wereld van de craft bieren. In elke aflevering staat een bierstijl, of biertypering centraal waarbij een klassiek schoolvoorbeeld uit de stijl naast een moderne, soms zelfs experimentele interpretatie van de stijl wordt gelegd. Telkens met een spraakmakende gast, uiteenlopend van Wijn coryfee Harold Hamersma over saison bieren, tot raschaoot Jochem Myjer over zure bieren en misschien wel de perfecte samensmelting van de 2 gastheren Merel, van Books, Beers and Beyond over de complexe barrel aged bieren.

Informatief, verdiepend, interviews, bier reviews

De Bierverteller & DeNuk

“Wil je wat drinken?”, dat is de vraag waar deze podcast doorgaans eigenlijk mee begint, samen met een reporter van ‘De Nieuwe Utrechtse Krant’ proeft de Bierverteller 1 of meerdere bieren terwijl on the side het bier wereldje nader wordt besproken. De selectie die de Bierverteller aan Bas voorschotelt vind je hier.

Informatief, gezellig, bier reviews

The Beertenders

In deze podcast laat presentator Koen zich meeslepen door Diplom Biersommeliers Itamar Vos en Dennis van Veen. Onder hun deskundige begeleiding stellen ze bieren en bierstijlen voor aan Koen en hun publiek, jou dus! Daarnaast schromen ze ook niet om de geschiedenis in te duiken of de laatste potentieel legendarische trends uit te lichten!

Nieuwsgierig geworden naar de stijlen die zij zoal hebben behandeld? Je vind de podcast hier terug.

Informatief, verdiepend

De Bierbroeders & Friends

Begonnen als broers, die samen een bierwinkel runnen, maar inmiddels uitgemondt in de Bierbroeders & Friends Podcast, waar ze op wekelijkse basis een podcast maken over (speciaal)bier, de laatste ontwikkelingen in
de biermarkt worden besproken, fijne bieren worden geproefd, en er wordt meer vertelt over brouwers
uit de craftwereld, met als klap op de vuurpijl van tijd tot tijd een mooie bier en spijs combinatie. Kortom, is er een reden om je niet te abonneren?

Lullen over Bier

Doordrenkt van humor en soms met een sarcastische ondertoon, walst Ronald samen met Jeroen je hersenpan in. Maar door de juiste brouwtechnische onderbouwing luistert deze podcast verraderlijk makkelijk weg. Ronald, brouwer bij vandeStreek Bieren en Jeroen nemen je mee door de wereld van speciaalbier, de thema’s lopen uiteen van de zin en onzin van kindersmaakjes in bier tot chemische processen welke t.b.v. kwaliteit in allerlei laboratoria kapot worden geanalyseerd om zodoende tot een zo stabiel mogelijk bier te komen. Zeker de moeite waard om deze podcast aan je luisterlijst toe te voegen.

Informatief, verdiepend, gezellig, interviews

Van het Vat

Het feit dat de huidige lockdown de frequentie waarmee deze podcast uitkomt enigszins belemmert, toont ook gelijk de eigenzinnigheid er van aan. Deze gypsie podcast wordt eigenlijk geen 2 keer vanaf dezelfde plek opgenomen. Jasper trekt als liefhebber door het land langs brouwerijen, café’s en andere bierige etablissementen om de mooiste verhalen voor jou te verzamelen en via deze podcast de wereld in te slingeren.

Informatief, verdiepend, interviews, brouwerij bezoeken

De BrewPod, de Bier Radio Podcast

Als er een uitgever is die echt met gestrekt been in de bierscene zit, is het Birdy Publishing. Naast de magazines BROUW! en BIER! en de corresponderende website met actuele nieuwsitems, hebben ze ook een heus radio station opgetuigd. De rode draad door dit radiostation zijn de uiteenlopende podcast items waar de BrewPod het meest van in het oog springt.

Veelal vanaf locatie bij brouwerijen werken ze vrijwel altijd met een gast, doorgaans schuift er natuurlijk iemand van de brouwerij aan met het laatste nieuws over het reilen en zeilen in de brouwerij, maar zit er ook een heuse “bierfluencer” aan tafel om meer trendgevoelig in te spelen op de actualiteiten rondom het thema bier.

Daarnaast verschijnen er onder de rook van deze podcast ook nog rubrieken als ‘Biertypisch Henri’, die je vanuit zijn expertise meeneemt in de verdieping rondom (vergeten) biercultuur en ‘Tina op de Festival Toer’ die stad en land afreist en op (inter)nationale bierfestivals Nederlandse en buitenlandse brouwerijen de hemd van het lijft vraagt. De diverse podcasts vind je terug op het kanaal van Bier Radio.

Informatief, verdiepend, interviews, brouwerij bezoeken

PodjeBier

De grootste is misschien wel PodjeBier, hoewel het daaromtrent sinds januari 2021 ansgstvallig stil is. Maar met 100 en 1 afleveringen genoeg bierigheden om je trommelvliezen aan bloot te stellen via Apple Podcasts.

Vorig bericht | Volgend bericht